Severná Kórea má na pobreží dve rakety Musudan

05.04.2013 Celý región

Soul (TASR) - Severná Kórea má na svojom východnom pobreží už dve mobilné balistické rakety stredného doletu.
Informovala o tom dnes juhokórejská tlačová agentúra Jonhap s odvolaním sa na nemenované vojenské zdroje.
Táto správa sa objavila len deň po tom, ako médiá v regióne s odvolaním sa na údaje americkej a juhokórejskej rozviedky informovali, že KĽDR presunula na východné pobrežie raketu stredného doletu, ktorá môže zasiahnuť ciele v Južnej Kórei, Japonsku, ako aj americkú vojenskú základňu na tichomorskom ostrove Guam. 
Podľa agentúry RIA Novosti sú rakety umiestnené na mobilnom odpaľovacom zariadení a ukryté v blízkosti pobrežia v areáli, ktorého účel sa zatiaľ nepodarilo zistiť.
Juhokórejský minister obrany Kim Kwan-džin vo štvrtok informoval, že Severná Kórea presunula na svoje východné pobrežie balistickú raketu so "značným doletom". Dodal však, že raketa nie je schopná zasiahnuť ciele v USA. 
Kim tak odmietol správy japonských a juhokórejských médií, že ide o raketu dlhého doletu KN-08, ktorá v prípade, že je prevádzkyschopná, môže zasiahnuť Spojené štáty. 
Rozviedky Južnej Kórey a USA objavili príznaky, že KĽDR presunula na svoje východné pobrežie "objekt, ktorým by mohla byť balistická raketa stredného doletu typu Musudan". Túto raketu prvýkrát KĽDR predviedla na vojenskej prehliadke v hlavnom meste v roku 2010. Predpokladá sa, že akčný rádius tejto rakety je 3000-4000 kilometrov. K pobrežiu ju mohli previezť vlakom, píše RIA Novosti.
Americkí špecialisti špekulujú, že raketu Musudan by KĽDR mohla odpáliť v čase od 15. do 25. apríla "na oslavu" 101. výročia narodenia zakladateľa KĽDR Kim Ir-sena.
V súvislosti s týmto vývojom juhokórejské velenie dnes k svojmu východnému a západnému vyslalo dve vojenské lode s riadenými raketovými systémami. Ich úlohou je monitorovať prípadné odpálenie severokórejských rakiet.
 

Vyberte región